Annonsørinnhold

Otto Moe

Type bedrift

Bilforhandler

Lokasjon

Ansatte

Daglig leder

Oppstart

Driftsinntekter 2023

Namsos
Rørvik
Grong

Otto Moe

1943

Sport utility vehicle
Facial expression, Smile
Metalworking hand tool, Household hardware, Wrench, Ratchet

Om bedriften

Namdalens egen bilfamilie

82 år med hjul, hjerte og omstillingsevne

–Jeg kan nok mindre om bil enn de fleste.

Otto Moe smiler lurt, før han setter seg til rette i stolen.

– Å drive forretning derimot, det liker jeg.

Som sin bestefar før seg, kan det utvilsomt se ut til at Otto har teft når det kommer til næringsutvikling – familiebedriften som bærer deres navn, har i 82 år levert gode resultater, og er i dag en av de mest velrenommerte bilforhandlerne i Trøndelag.

En bilhistorie med dype røtter

I 1943 etablerte Ottos bestefar et lite verksted i Grong. Siden kom en bensinstasjon til, og hjulene begynte å rulle.

På 60-tallet var det Fische Bil som dominerte Ford-salget i Namsos, men da bilforhandler Reidar Fische ble kalt tilbake til Trondheim av sin far, åpnet det seg en mulighet Otto Moe senior grep.

– Bestefar fikk tilbud om å ta over Ford-porteføljen, og flyttet til Namsos. I 1968 ble vi hovedforhandler av Ford, og etablerte oss i Sverres gate 33. Der holdt vi til helt frem til 2008, forteller Otto engasjert.

Smile

Fremtidstro: Otto Moe og Marius Nordal styrer bedriften med klare mål og stort engasjement.

«For meg handler det ikke bare om biler, men om folk, tillit og å skape noe som varer»

– Bestefar tenkte stort og langsiktig

Da Otto Moe i 1976 kjøpte verksted og bensinstasjon i Rørvik, var det fire år før Nærøysundbrua ble bygd.

– Kanskje så han potensialet i kystbyen? Han var en visjonær mann, og det var nok en plan bak, sier Otto ettertenksomt.

Otto selv startet som bilselger i familiebedriften i 1988. Etter hvert fikk han flere administrative oppgaver, og i 1993 tok han over som daglig leder – samme år som bedriften kunne feire 50-årsjubileum.

Vekst, visjoner og varige verdier

– Vårt mantra har alltid vært å tjene pengene før vi brukte dem. Jeg tror nøysomhet og tydelige planer for fremtiden har vært avgjørende for suksessen vår, sier Otto.

Bedriften Otto Moe har vokst jevnt og trutt, og selger i dag kun Ford og Volvo – to merker som ifølge Otto utfyller hverandre godt.

– Vi har hele 30 % markedsandel i Namdalen. Det er veldig bra, men nasjonalt utgjør Namdalen bare 0,6 % av bilsalget. For å bli mer robuste, så vi oss om etter samarbeid. Det førte til sammenslåingen med Steinkjer og Stjørdal i 2023. Nå har vi felles eierskap fra Rørvik til Stjørdal – et marked fire ganger større enn Namdalen.

Nye tider krever nye løsninger

Otto har fortsatt ansvaret for Namdalen, med avdelinger i Namsos, Rørvik og Grong – hver med sin spesialisering. Men det er ikke bare bilforhandlere som konkurrerer om kundene lenger.

– Det har kommet 13 nye bilmerker fra Kina på kort tid, og flere forsøker å selge nybil utelukkende på nett. Det utfordrer hele bransjen, sier Otto.

Plassjef og salgssjef i Namsos, Marius Nordal, tror fortsatt mange verdsetter den fysiske butikken.

– Vi møter kunder som setter pris på personlig kontakt og god service. Men det er beinhard konkurranse – både fra nye aktører og for å beholde plassen vi har, sier Marius.

Sport utility vehicle, Automotive Exterior, Car door

Markedsledende: Med over 30% markedsandel har selger Snorre Homstad og gjengen på Otto Moe god grunn til å være fornøyd.

«Når markedet endrer seg, må vi tenke nytt – men verdien av menneskelig kontakt har ikke gått av moten»

Fremtiden handler om fagfolk

Flere tjenester deles i dag på tvers. I 2006 etablerte Otto Moe AS sammen med andre Namdal Bilskade, som blant annet håndterer dekkhotell, bilvask, lakk og klargjøring.

– Vi har rigget oss bra: stordriftsfordeler, erfaringsutveksling, felles administrasjon. Det gir bærekraft og robusthet inn i fremtiden, sier Marius.

Men det er ett tema han er ekstra opptatt av:

– Kampen om hodene. Mange unge faller fra underveis i yrkesfag. Noen hopper av, andre velger andre bransjer. Det er en utfordring.

Marius mener bransjen må bli flinkere til å vise frem hvor variert yrket har blitt.

– Det heter ikke mekaniker lenger, det faget har blitt så mye mer – nå kaller vi det personlig serviceteknikker. Med elbilen kom det så mye ny teknologi inn i bransjen, at nå kan en serviceteknikker av og til gå en hel dag uten å engang bli skitten på hendene, forklarer Marius lattermildt.

Menneskene gjør forskjellen

Selv med all utvikling er det fortsatt mye som er som før.

– Samme ansatte, samme merkevarer, samme gode service. Men vi jobber for å skape spennende arbeidsplasser for fremtiden, sier Marius.

Han legger til at kundetilfredsheten er høy, og at det er gledelig å se hvor godt de scorer på kvalitet.

Otto nikker.

– Vår vekst handler først og fremst om folkene vi har med oss. Vi har en god kultur, og nå investerer vi tungt i lokalene våre for å styrke merkevaren og rigge oss for fremtiden. Endring må ikke bare aksepteres, den må omfavnes.

Samarbeid og samfunnsansvar

Otto Moe AS er blant flere familieeide bedrifter i Namdalen som ser de lange linjene, og kjenner sin rolle i lokalsamfunnet.

– Vi er opptatt av å ta ansvar. For oss betyr det å støtte lokal idrett og frivillighet. Det er både meningsfullt og moro. Og det handler om å leve opp til våre egne kjerneverdier: trygt, enkelt og spennende.

Car door
Facial expression, Sleeve, Collar, Smile

Er et samarbeid mellom TA Kreativ og NA Kreativ.
Bedriftene presenteres i tilfeldig rekkefølge.