Annonsørinnhold

Emilsen Gruppen

Type bedrift

Havbruk

Lokasjon

Ansatte

Daglig leder

Oppstart

Driftsinntekter 2024

Lauvøya

Roy Emilsen

1975

85

901

MILLIONER

Om bedriften

Fra pionértid til moderne kystkonsern

– en Namdalskyst-historie om pågangsmot, familie og framtid

Det hele startet på Lauvøya i 1975 – Med pågangsmot, hjemmelaget fôr og 5000 lakseyngel la familien Emilsen grunnlaget for det som i dag er Emilsen Gruppen – et moderne og fremtidsrettet konsern med hjertet for Namdalskysten.

– Pappa, farfar og onkel var både gårdbrukere og fiskere, men det fantes ingen manualer for lakseoppdrett den gangen. Alt måtte læres fra bunnen av – gjennom prøving og feiling, forteller konserndirektør Roy Emilsen.

Fremtidstro: Roy Emilsen er stolt over det familiebedriften har oppnådd, og ser lyst på fremtiden.

«Vi har alltid vært opptatt av å produsere en sterk og frisk fisk. Og folka våre – de er vår viktigste ressurs»

Hjemmelaget fôr og våte hender

Trond Emilsen får et nostalgisk drag over seg når han tenker tilbake på de tidlige dagene, hvor han sammen med sin far Arvid og bror Jan Tore måtte pusle sammen bitene av de som skulle bli en milliard-næring.

– Vi lagde foret selv. Kjøpte en kvern, fikk sei-avskjær fra Rørvik Fisk, tilsatte lodde, vitaminer – og rekeskall for fargen. Uten rekeskall var jo fisken helt hvit. Da vi endelig fikk den rød, klagde folk: «Dette kan ikke være oppdrettslaks – den er jo for rød!» ler Trond.

De første merdene ble plassert på grunne og skjermede lokaliteter, med bare fem meters dybde. De tålte ikke bølger og var svært enkle – bygd av kreosotplank, isopor og bildekk. Om vinteren måtte de stadig repareres.

– Det ble mye kalde, våte hender, forteller Trond med et smil.

Full kontroll på hele verdikjeden

Konsernet har i dag 8,3 konsesjoner langs Namdalskysten, med drift på fire av gangen. Årlig settes det ut rundt 2,8 millioner smolt, som gir omtrent 11 000 tonn slaktefisk. Dyrevelferd står i sentrum, og dødeligheten i anleggene er på nivå med norsk landbruk – i verdenstoppen når det gjelder dyrehelse.

– Vi har alltid vært opptatt av å produsere en sterk og frisk fisk. Og folka våre – de er vår viktigste ressurs, sier konsernleder Ila Emilsen.

For å sikre kvalitet og bærekraft har familien også satset på hele verdikjeden – fra settefiskanlegg som Bindal Smolt, til rederivirksomhet og eiendomsutvikling.

Kompetanse: Ila Emilsen gir dyktige ansatte mye av æren for den eventyrlige veksten til selskapet.

«Det har vært et eventyr fra dag én. Vi har vokst, utviklet oss og lært mye»

Familieeierskap – med blikket fremover

Selv om konsernet har vokst, er det fortsatt eid og drevet av samme familie som startet det hele. I dag er tre generasjoner engasjert i konsernet, og ingen har planer om å gi seg.

– Det har vært et eventyr fra dag én. Vi har vokst, utviklet oss og lært mye. Men verdiene våre – stolthet, kunnskap og nærhet – står fortsatt like sterkt, sier Roy.

Og med havet som nabo, Namdalen som hjem og laksen som drivkraft, fortsetter Emilsen Gruppen å bygge videre på arven – og på fremtida.

Full oversikt: Fra landbasen på Lauvøya styres fôringa av fisken, mens trente øyne følger med.

Er et samarbeid mellom TA Kreativ og NA Kreativ.
Bedriftene presenteres i tilfeldig rekkefølge.